Een dagje meelopen met Tanja Ineke

Verhalenverteller Jan Glas loopt een dagje mee met onze bestuurder Tanja Ineke.
“Goedemorgen Jan! Kom binnen, wil je koffie, heb je er iets in?” Even geen thuiszorg, maar een dag meelopen met Tanja Ineke, bestuurder van Libertas Leiden. “Libertas is een zorgorganisatie van 700 mensen, een omvang die prima bij mij past!” Even later – tijdens het MT-overleg – blijkt waarom. De agendapunten gaan van strategisch naar praktisch en Tanja heeft overzicht, praat mee, luistert aandachtig en grijpt in als een discussie de focus verliest. Een ervaren bestuurder, dat voel je aan alles.

Covid-19 is een belangrijk agendapunt. Om 18.00 uur gaan de nieuwe regels in en de zorgverleners van Libertas dragen sinds een paar dagen mondkapjes tijdens veel van hun werkzaamheden. “Een logistieke uitdaging om die in de juiste hoeveelheden bij de thuiszorgteams en verpleeghuizen te krijgen.” Terloops vang ik op dat de inkoopprijs van mondkapjes sinds Covid-19 is gestegen, van 8 naar 30 eurocent. “Hebben we er voldoende en krijgen we ze vergoed?”

Het antwoord op de eerste vraag is ja, de komende vier tot zes weken zeker. Een geruststellende boodschap! Het antwoord op de tweede vraag is afwachten… Lastig, want financiën zijn een constant punt van aandacht. “Libertas Leiden is een stichting, als we goed presteren maken we maximaal 1 tot 2 procent winst. Dat is onze speelruimte, daar moeten we alles van doen. Innoveren, opleiden, enz. Ja, dat is een gegeven én een uitdaging!”

“Eind mei heeft onze HR-manager afscheid genomen. Tijdens de zomermaanden heb ik dat werk erbij gedaan. We hebben drie maanden salaris bespaard én voor mij was het leerzaam en interessant om een periode zo direct met mijn collega’s van de HR-afdeling samen te werken.” Een ander belangrijk onderwerp tijdens het MT-overleg is de strategische planning. “Waar willen we heen en welke keuzes horen daarbij?”

“We werken met een 5-jaren planning, maar praktisch kijken we ongeveer een jaar vooruit. We zijn in belangrijke mate afhankelijk van politieke keuzes en zorgverzekeraars. Marktwerking in de zorg, het blijft een raar fenomeen. Concurrenten zijn collega’s én samenwerkingspartners.” De zorg op managementniveau: complexe materie en doordrenkt van voor mij nieuwe afkortingen. Bedankt Tanja en collega’s, voor het interessante inkijkje!

Jan Glas is een nieuwsgierige verhalenverteller in dienst bij Libertas Leiden