We zijn er graag vroeg bij

“Het is heel mooi als het lukt om bij iemand in de belevingswereld te komen, in het nog denkende brein, dan heb je fantastische gesprekken. Over hoe iemand vroeger was en wat hij of zij allemaal heeft gedaan.” Wilrieke Wildeman is sinds casemanager dementie bij Libertas Leiden. Ik wil graag meer weten over haar functie, daarom hebben we na afloop van mijn ochtenddienst afgesproken in Het Gebouw, de thuisbasis van wijkteam centrum. We gaan beneden zitten, in het openbare gedeelte. Het is rustig, nu met corona. Tijdens de eerst coronagolf heeft Wilrieke vooral thuis gewerkt en nu weer.

“Zo lastig! Ik mis het contact met de thuiszorgteams en de cliënten. Ik bel heel wat af, maar je mist de – bij mensen met dementie juist zo belangrijke – non-verbale communicatie.” Communiceren, Wilrieke weet waar ze over praat. Ze heeft gewerkt als centralist (ambulance en brandweer), verpleegkundige in de psychiatrie en 10 jaar als adviseur informele zorg bij EVA. “Mantelzorgondersteuning, inzet van vrijwilligers én het begeleiden en scholen van beroepskrachten.” Aan haar huidige baan bij Libertas Leiden is Wilrieke een jaar geleden begonnen.

spin in het web

“We zijn met z’n drieën. We hebben Leiden in drieën verdeeld. Mijn werkterrein is De Kooi, Centrum, Merenwijk en de Parelvissers. Ik heb heel bewust voor deze functie gekozen. Dementie is volksziekte nummer 1, dan is het mooi als je iets voor deze mensen en hun naasten kunt betekenen.” Als casemanager dementie is Wilrieke de spreekwoordelijke spin in het web. Huisartsen doen de verwijzing en cliënten kunnen kiezen voor een zorgorganisatie zoals Libertas. “We zijn er graag vroeg bij, als de cliënt zich nog prima kan redden. Dat geeft ons de kans om een band op te bouwen, dan kennen we elkaar als het minder gaat.”

toekomst en het levenseinde

“We blijven de cliënt volgen, hebben contact met mantelzorgers. Als we het signaal krijgen dat er hulp nodig is, wordt er in overleg hulp ingeschakeld. Mijn netwerk van zorgverleners en hulporganisaties is uiterst belangrijk, daar heb ik het eerste jaar hard aan gewerkt. Dementie kent vele verschijningsvormen en ieder mens is anders. Maatwerk leveren, dat is wat deze baan waardevol maakt. Vaak hebben we het tijdens het eerste gesprek met een cliënt al over grote levensvragen. Hoe zie je de toekomst en het levenseinde? Heftig, maar vaak het begin van een intense relatie.”

mooi en ingewikkeld

Ik ben er een beetje stil van, denk na over wat Wilrieke mij zojuist heeft verteld. Vooral dat laatste, de grote levensvragen. De toekomst en het levenseinde, hoe zou ik dat zelf willen? Ik heb er de laatste tijd veel over nagedacht en gelezen. Ma van Hugo Borst en Beginnen over het Einde van Henk Blanken. Mooi en ingewikkeld. Ik ben er nog niet uit, gelukkig kan ík er nog ‘even’ over nadenken en Wilrieke heeft mij De wondere wereld van dementie van Bob Verbraeck en Anneke van der Plaats als boekentip gegeven.

Jan Glas – nieuwsgierige verhalenverteller