De 200e Tour d’amour bij Rijn en Vliet

Sinds maart 2014 reist de Tour d’amour door Nederland en België om aandacht te vragen voor seksuele en gender diversiteit. Dit doen zij aan de hand van levensverhalen van LHBT ouderen en bijpassende liedjes. De eerste Tour d’amour was in Leiden, Magda Römgens (84) woont in Leiden en schrijfster Eveline van de Putte komt uit Leiden. Wij zijn dan ook trots dat wij de 200e Tour in onze woonzorglocatie Rijn en Vliet mogen organiseren.

Niets mooiers dan liefde
Zeker wanneer je in alle vrijheid je partner kan kiezen. Dat was vroeger niet vanzelfsprekend. Zeker niet voor mensen die verliefd werden op iemand van hetzelfde geslacht. Ze konden er met niemand over praten. Zelfs in 2022 is het voor roze ouderen, maar ook voor LHBTIQ+ jongeren, soms moeilijk om zichzelf te zijn.

Te veel roze ouderen durven nog steeds niet zichzelf te zijn in hun eigen woonomgeving. Dat komt met name door onbegrip van leeftijdgenoten. Ook speelt onwetendheid bij bewoners, medewerkers, vrijwilligers en stagiaires in de zorg vaak een rol.
Juist daarom is kennis over dit thema zo belangrijk. Pas dán krijgen álle ouderen zorg op maat en kan iedereen vrij over zijn of haar leven vertellen. Jezelf kunnen zijn is toch een recht van iedereen!

In de Tour d’amour luisteren we naar verhalen van vroeger en nu, gedichten en ontroerende liedjes over liefde en respect. Verteld door auteur Eveline van de Putte en roze oudere Magda Römgens en gezongen door Victoria False.

Voor Libertas Leiden is Tour d’amour een van de manieren om de visie op diversiteit te delen en te luisteren naar ideeën en meningen vanuit de omgeving. Daarom open we op donderdag 28 april a.s. de deuren van Rijn en Vliet en heten iedereen van harte welkom.