Lang niet alle roze ouderen durven zichzelf te zijn

Het was alweer de tweehonderste editie van de Tour d’Amour. Deze vond op donderdag 28 april plaats in woonzorgcentrum Rijn en Vliet in Leiden. „Lang niet alle roze ouderen durven zichzelf te zijn.”

Romeo en Julius, dat hoorde je vroeger nergens. Het was voor jonge lhbtiq+-ers die opgroeiden in het midden van de 20ste eeuw lang niet makkelijk om zichzelf te zijn. Je kan gerust zeggen dat er in die tijd een taboe op heerste.

Met de Tour d’Amour reizen auteur Eveline van Putte, dragqueen Victoria False en roze oudere Magda Römgens door heel het land om zorgcentra te bezoeken. Door middel van verhalen, gedichten en liedjes hoopt het drietal het onderwerp homoacceptie onder ouderen meer bespreekbaar te maken.

Want ja „er zijn genoeg homo’s en lesbiennes onder de oudere generatie, ook al zou je dat soms niet verwachten”, zegt Eveline van Putte. Zij schreef een boek vol verhalen van roze ouderen die in hun jeugd een moeilijke periode hebben gehad doordat ze ’anders waren dan de rest’. Over LHBTIQ+ werd in die tijd niet gesproken, beaamden ook bewoners van Rijn en Vliet. Een bewoonster: „Alles ging vroeger stiekem, we wisten nergens iets van”.

Pesten

Nog steeds hebben sommige roze ouderen het lastig. Het blijkt dat er heden ten dage in zorgcentra nog steeds gepest wordt. Roze bewoners zijn bang zichzelf te zijn omdat ze anders worden buitengesloten. Dit moet voorkomen worden, vindt het drietal. „Daarom moet de dialoog worden aangegaan.” Van Putte stelt verschillende vragen aan bewoners. Bijvoorbeeld: „Zou u naar de bruiloft van uw kleindochter gaan als ze met een vrouw zou trouwen?” Uit het publiek klinkt het volmondig ja.

In Rijn en Vliet lijkt het wel goed te zitten. Een bewoonster: „Iedereen moet het toch voor z’n eigen weten.” Victoria False zegt „Kijk, hier zou ik later wel willen komen wonen.” Toen ze begonnen met de tour in 2014 werden er nog weleens andere antwoorden gegeven op de vragen, vertelt False. Zo klonk vaker ’nee’ op de vraag over de bruiloft.

200ste editie

Zorgcentrum Rijn en Vliet was de tweehonderdste locatie van de tour. Voorzitter Roze 50+ Tanja Ineke bedankte de Tour d’Amour voor haar bijdrage aan homoacceptatie onder ouderen. Ook wethouder Yvonne van Delft was aanwezig. Zij vindt het belangrijk dat deze evenementen plaatsvinden. „Als je het er niet over hebt, komt het ook niet goed.”

De middag sloot af met een mooi verhaal over een positief gevolg van de Tour d’Amour. Een vrouw van 77 uit een verzorgingstehuis durfde na hun bezoek eindelijk uit de kast te komen.

uit het Leidschdagblad 30 april – Thiske Hensbroek