Roze middag bij Libertas Leiden

Vrijdag 28 juni,  was de 150ste Tour d’Amour in Leiden. Het restaurant van onze woonzorgcentrum Rijn en Vliet was goed gevuld met gasten uit het hele land, bewoners, bezoekers en medewerkers.

Bij de opening sprak Tanja Ineke met Rembrandt Rowaan (raadslid Groen Links Leiden). ‘Op het gebied van LHBTI-emancipatie mag de Leidse politiek nog best wat stappen gaan zetten de komende jaren’ aldus Rowaan.
Eveline van de Putte las enkele verhalen voor uit haar boeken ‘Stormachtig stil, levensverhalen van roze ouderen’ en ‘Nieuwe namen, levensverhalen van transgender ouderen. Vervolgens ging zij in gesprek met mensen uit de zaal over hun ervaringen. Tussendoor zong Drag Queen Victoria False mooie toepasselijke liedjes.

De Leidse 50+ roze ambassadeur Magda Römgens vertelde haar levensverhaal: ‘Sommige ouderen hebben altijd het gevoel gehad dat er iets niet klopte. Dat ze niet deugden. Als je in mijn tijd homo of lesbisch was, kreeg je direct het stempel van slecht, psychisch gestoord of ongezond. Dus kwam bijna niemand uit de kast. De kerk bemoeide zich er ook nog eens mee, maar gelukkig trekken mensen zich daar nu minder van aan. Als ouderen vervolgens op hun vijftigste eindelijk dat gevoel van zich afgooien, kunnen ze zichzelf zijn. Gelukkig zijn. Vervolgens zijn ze 75 en zitten in het verzorgingstehuis als dat oude gevoel weer terugkomt, waardoor ze weer in de kast kruipen. De kast van het stiekeme, het verborgen moeten houden. Dan is het einde van je leven ongelukkig. Dat vind ik zo verschrikkelijk. Daarom blijf ik mijn verhaal vertellen. Het is misschien klein, maar iedere poging is er een om mensen te helpen.”

Eveline van de Putte zegt op haar facebook: ‘De 200ste Tour d’amour heb ik beloofd aan Fred Pelt’. Dus we verwachten de Tour d’Amour binnen afzienbare tijd weer terug bij Libertas Leiden.

Tour d’Amour is in 2014 ontstaan om LHBTI-mensen (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel) de mogelijkheid te beiden voor hun geaardheid uit te komen. Schrijfster Eveline van der Putte is de initiatiefneemster van deze roze middagen.