Regenboogvlag wappert bij Libertas Leiden

Op zondag 17 mei is het de Internationale dag tegen homofobie en transfobie. Op deze dag hangt Libertas Leiden regenboogvlaggen uit, zo dragen wij bij aan de zichtbaarheid van LHBTI’s. Deze zichtbaarheid is belangrijk en draagt bij aan emancipatie en empowerment van LHBTI’s. Juist tijdens deze Coronacrisis, waarin iedereen zoveel mogelijk binnen blijft, is deze vlaggenactie van grote betekenis.

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar slechts 30 jaar geleden stond homoseksualiteit gecategoriseerd als een psychische aandoening door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Op 17 mei 1990 werd besloten om het te schrappen als ziekte en sinds 2003 is die dag uitgeroepen als internationale dag tegen homofobie en transfobie.

‘Veel van onze cliënten en bewoners groeiden dus op in een tijd dat LHBTI’s niet zomaar zichzelf konden zijn’, aldus Tanja Ineke, bestuurder van Libertas Leiden. ‘Bij ons moet iedereen, bewoner, cliënt, medewerker en vrijwilliger, zichzelf kunnen zijn. Dat stralen we uit door vandaag de regenboogvlag te laten wapperen. Het is een van de acties die we doen binnen ons project #plezier in diversiteit.’

*LHBTI staat voor lesbische vrouwen (L), homoseksuele mannen (H), biseksuelen (B), transgenders (T) en intersekse personen (I).