Over 5 jaar heb ik een baan in de zorg

Sihem kwam in 2012 op 25-jarig leeftijd. De start in Nederland was behoorlijk moeilijk. “Het was een super lastige periode die wel tot 2015 duurde”. Sihem had geen verblijfsvergunning, sprak geen Nederlands en kon door omstandigheden ook niet terug naar Tunesië. “Ik zat helemaal klem.”

Scheiding
Destijds was Sihem getrouwd, maar toen haar jongste dochter werd geboren, begonnen de relationale problemen. “Om een lang verhaal kort te maken: ik ging weg bij mijn man. Het ging niet meer”.  Inmiddels was ook haar tweede op komst. Hoogzwanger belandde ze bij de vrouwenopvang Rosa Manus. Daar woonde Sihem van 2014 tot 2016. “Ik kreeg daar enorm veel steun en leerde er Nederlands. Ook regelden ze een advocaat voor me en hielpen ze me met de scheiding. En uiteindelijk zorgden ze ook voor een flat. Ze hebben me echt enorm goed geholpen!”

Eindelijk een eigen woning
“Ik had een flat. Helemaal voor mezelf! Vanaf dat moment kon ik zelfstandig wonen en zelf voor mijn kinderen zorgen. Eindelijk rust.” En die rust had ze nodig. Het duurde nog wel een jaar voordat ze helemaal gesettled was.  Sihem was erg op haar zelf en had weinig contact met de buurt. Pas na een jaar kon ze weer aan zichzelf denken. “Toen mijn oudste naar school ging, had ik weer wat contact met mensen en kon ik weer aan mezelf werken.”

Buurt Ontmoetingsplek
Eind 2017 belandde Sihem op de Buurt Ontmoetingsplek (BOP). “De mensen van de BOP hadden een  uitnodiging in mijn brievenbus gestopt voor het kerstfeest. De kinderen mochten mee en het was heel gezellig. Ik werd daar warm ontvangen en vanaf die tijd bezoek ik de BOP een paar keer week. Soms zomaar voor een kop thee en om even te kletsen, maar ik kan er ook terecht met vragen.  En niet alleen ik, maar ook mijn kinderen maken er nieuwe vrienden.”

Plannen voor de toekomst
Sihem bezocht de BOP niet alleen voor de gezelligheid, maar ook voor serieuze zaken. “Ik wil graag een betere toekomst en wil zo snel mogelijk ontsnappen aan de bijstand. Ik wil verder leren en werken en wil een diploma”. Samen met Marlies heeft ze plannen gemaakt en is ze zich gaan oriënteren op een baan. “Om werkervaring op te doen ben ik aan de slag gegaan als vrijwilliger bij het restaurant van woonzorgcentrum Rijn en Vliet. Ook heb ik met Marlies en Christien van Piëzo om de tafel gezeten en gekeken wat er voor opleidingen mogelijk zijn. Het liefst ga ik leren en werken tegelijk en wil ik aan de slag in de zorg. Met Denise, de wijkverpleegkundige heb ik een dag meegedraaid om te kijken of de thuiszorg iets voor me is. En ik vond het enorm leuk. De zorg past heel goed bij me.” Sihem heeft nog wel een aantal hobbels te nemen. “Ik heb nog geen diploma. Dat moet ik eerst halen. Ik ga na de zomer eerst studeren. Ook heb ik de zorg voor mijn kinderen. Ik kan ze niet alleen thuislaten. Daar is oppas voor nodig en dat kost geld. Dat moet ik eerst oplossen. Maar daar ben ik hard mee bezig.”

Over 5 jaar?
Het leven van Sihem ziet er over 5 jaar heel anders uit. “Dan ben ik aan het werk in de zorg en heb ik een rijbewijs en een auto. Mijn kids zitten dan nog steeds op school. Ze zijn druk aan het sporten en hebben een leuke hobby. Ook zou ik het liefst iets doen in de beauty. Dat was altijd mijn droom. Ook daar wil ik mee verder. Ik vind het leven soms moeilijk, maar als je ziet wat ik de afgelopen tijd al heb bereikt, dan ben ik best goed bezig!”