Opening wijkrestaurant Rijn en Vliet

Op maandag 10 december was de feestelijke opening van ons vernieuwde wijkrestaurant Rijn en Vliet. De bewoners en buurtbewoners genoten van een proeverij van hapjes. Wethouder Marleen Damen opende samen met Tanja Ineke, een bewoonster en kok René Baas het restaurant

Artikel in Leidschdagblad

Woonzorgcentrum Rijn en Vliet van Libertas Leiden wordt weer, net als zo’n zes jaar geleden, een ’huis voor de buurt’. Bewoners rondom de Aaltje Noorderwierlaan in Leiden Zuidwest zijn weer welkom voor een warme maaltijd, lunch of kop koffie. Of voor een praatje in de speciale ’Buurt Ontmoetings Plek’. Heleen van der Ven, die over alle huishoudelijke zaken bij Rijn en Vliet gaat, en sociaal werker Marlies Tiepel vertellen over de metamorfose.

Het restaurant is onlangs omgetoverd van een grote zaal tot een gezellige ruimte met zitjes, warme kleuren, een slingerwand en een open keuken. Een groepje bewoners zit aan het ontbijt. Anderen lezen de krant en keuvelen wat. „Het is hier erg veranderd”, zegt een oudere dame spontaan. „Het is veel gezelliger.” Maandag vieren de 75 bewoners samen met wijkgenoten en wethouder Marleen Damen de officiële opening. Van der Ven hoopt dat buurtbewoners – jong en oud – de weg naar het restaurant weer gaan vinden. „Eten verbindt”, zegt ze, „en voorkomt vereenzaming.”

In het slop

De afgelopen jaren raakte de buurtfunctie van Rijn en Vliet in het slop. Het huis was een tijdelijk onderkomen voor bewoners van Leidse verpleeghuizen die werden verbouwd. Bewoners van Roomburgh en de Lorentzhof vertoefden er enkele jaren. Sinds november 2016 wonen hier 75 bewoners van de te slopen Robijnhof. Zij blijven hier en er komen weer nieuwe bewoners bij. Rijn en Vliet heeft geen wisselfunctie meer. Van der Ven: „Vandaar dat we – ook op veler verzoek – de buurt weer in huis gaan halen.”

Tiepel doet intussen haar best om Leidenaren met een bijstandsuitkering warm te maken voor een activiteit in Rijn en Vliet of voor een vrijwilligerstaak. Als onderdeel van het tweejarig project Door van vrijwilligersorganisatie iDoe en de gemeente, had ze al met honderd buurtbewoners contact. Sommigen zijn nu vrijwilliger. „De proefperiode loopt ten einde, maar vanwege het succes gaan we door”, zegt ze enthousiast. „Het word dan een project van Libertas en de gemeente.” Van der Ven: „Laat de vrijwilligers maar komen hoor! In het restaurant of in onze binnentuin is altijd wat te doen. Hoe leuk is het als wij voor elkaar iets kunnen betekenen?”

De twee hebben meer plannen, zoals de komst van een wereldkeuken. De ruimte is er, laten ze tijdens een rondleiding zien. In de dagbestedingsruimte komen keukentjes. Deelnemers van project Door kunnen er koken, eventueel met kruiden uit de binnentuin van Rijn en Vliet. Tiepel was het liefst ’gisteren’ al begonnen. „Het wachten is op de subsidie.”

Van der Ven wil van de kille vergaderzaal een gezellige multifunctionele kamer maken. Ze laat de tekeningen zien. „Het moet huiselijker worden, zodat het behalve voor vergaderingen ook geschikt is voor bijvoorbeeld workshops, een buurtvergadering of verjaardag.”

Bron: Leidschdagblad – Marieta Kroft