Monuta Helpt doneert cheque voor waakmanden

Vandaag ontving onze werkgroep Palliatieve zorg een cheque ter waarde van 1500 euro van Ruud Heijnekamp, uitvaartverzorger bij Monuta Van der Luit.  Met dit bedrag, beschikbaar gesteld door Monuta Helpt, kopen wij negen waakmanden die we gaan gebruiken in onze woonzorglocaties. Een waakmand is gevuld met materialen voor troost, comfort, afleiding en geeft een gevoel van huiselijkheid.

De laatste levensfase van een dierbare is voor de naasten, familie en mantelzorgers een emotionele en intensieve tijd, een tijd van waken. Waken is vaak wachten. Het wachten kan enkele uren duren, maar vaak ook enkele dagen of nog langer.
Wanneer de tijd daar is reiken wij hen een waakmand aan ter ondersteuning in deze moeilijke periode. Een mand bevat ondermeer boekjes om herinneringen op te halen, een mediaspeler, geurstokjes, een dekentje, een gedichtenbundel en tekenspullen. Daarnaast praktische zaken die hulp kunnen bieden bij de waardevolle momenten die ook horen bij het afscheid nemen, denk bijvoorbeeld aan informatie over de stervensfase en over het verlies van een dierbare.
De manden blijven op de locaties en kunnen hergebruikt worden.

Libertas Leiden en Monuta hebben een jarenlange relatie daar waar het gaat om de laatste levensfase van de bewoners. De zorg die Libertas Leiden biedt sluit nauw aan op de zorg die Monuta als eindeleven specialist biedt.

Maya Brouwer (coördinator Palliatieve zorg) over de waakmanden
‘Waken is een emotionele en intensieve tijd, waarin familie of naasten weinig oog hebben voor hun eigen behoeften, omdat ze zich volledig richten op hun stervende dierbare. Voor onze vier Wonen met Zorg  locaties zien wij het beschikbaar stellen van een waakmand als een zinvolle aanvulling in de aandacht, empathie en begeleiding van naasten, in deze vaak zo moeilijke en heftige periode van het waken. Het maakt de zorg in de stervensfase persoonlijker zowel voor onze bewoners en de dierbaren nog completer.

 Motivatie Ruud Heijnekamp, ambassadeur Monuta Helpt
‘Als Ambassadeur van Monuta helpt ben ik trots dat wij Libertas met deze gift kunnen ondersteunen in de door hen geboden zorg in de laatste levensfase aan hun bewoners en hoop met recht dat wij als Monuta Helpt hier nog wat extra’s aan kunnen bijdragen in de vorm van de schenking van die 9 waakmanden’.