Libertas Leiden genomineerd voor Transformatie Trofee

Libertas Leiden, Surplus Welzijn en WijZijn Traverse Groep zijn genomineerd voor de Transformatie Trofee die woensdag 28 november wordt uitgereikt in Utrecht.

De genomineerde organisaties brengen samen met bewoners en andere organisaties een positieve verandering teweeg voor wijkbewoners en hun buurten. Ze maken het leven waardevoller en leuker, en voorkomen zorg. Het zijn alle drie goed doordachte, innovatieve werkwijzen die ontwikkeld zijn vanuit het sociaal werk anno nu. Bovendien zijn ze goed overdraagbaar naar andere regio’s en gemeenten.

Meedoen met Meerburg

In Leiden werkt Libertas nauw samen met andere partijen* in het project Meedoen met Meerburg. In de kleine wijk Meerburg is deze supersamenwerking ontwikkeld, die nu wordt uitgerold over de stad. Met onder andere de Vliegende Brigade van ervaringsdeskundigen die kwetsbare inwoners actief benaderen en betrekken. Mensen komen zo eerder en beter in beeld, zodat ze sneller herstellen en grotere zorgvragen worden voorkomen. Dit is de vorm van ondersteuning die overal in het land nog in de kinderschoenen staat. Psychisch kwetsbare mensen hebben dit nodig om dagelijks zelfstandig te kunnen leven en functioneren in de wijk. De wijk wordt zo niet overbelast.

De vakjury had het moeilijk, want de tientallen inzendingen waren stuk voor stuk de moeite waard. Juryvoorzitter Lex Staal: ‘Je wordt er echt blij van als je ziet hoeveel fantastische werkwijzen er door de branche bedacht worden om bewoners van allerlei pluimage beter in hun vel te laten zitten. De transformatie stimuleert de innovatie in het sociaal werk. Of misschien wel andersom’.

* Dit project is ontwikkeld in samenwerking met Zelfregiecentrum Leiden, Stichting Zon, ervaringsdeskundigen, Sociaal Wijkteam, Huisarts, Verslavingszorg, GGz, Gemeente, GGD Hollands Midden