Leidse medailles voor bewoners Robijnhof

Een beetje eng vond ze het wel. ,,Ik kom nooit op de foto of in de krant.’’ Toch nam mevrouw Keijzer (99) samen met mevrouw Brandt (92) woensdagochtend enthousiast een kleine attentie in ontvangst namens de 35 bewoners van wooncentrum Robijnhof in Leiden. Op veilige afstand, door het openstaande raam van de huiskamer.

Vrijwilligster Agnes Modderkolk had gereageerd op een oproep van Nico Rijsbergen (63) die in deze tijd mensen graag een hart onder de riem wil steken. Rijsbergen had nog medailles liggen (‘normaal geef ik die als een kindje is gevallen bij de Singelloop’) en heeft er speciaal een aantal bijgemaakt.

,,Ze krijgen niet zo vaak zomaar iets’’, vertelt Janet Knol. Zij is coördinator sociaal beheer bij Libertas Leiden en probeert het de ouderen nu zoveel mogelijk naar de zin te maken. Dat is best lastig in een wooncentrum waar de voorbereidingen voor de sloop in volle gang zijn. ,,Ze hebben al het idee dat ze op een soort bouwterrein zitten’’, aldus Knol. Daar komen de coronamaatregelen nu nog bovenop.

Bingo
Alle activiteiten om het een beetje leefbaar te houden zijn gestopt. Knol: ,,We kunnen nu geen leuke dingen meer doen.’’ Niet alleen de bingo is afgeblazen, maar ook het gezamenlijk koffiedrinken en eten in de huiskamer. Op zich hebben de 35 ouderen nog het voordeel dat het wooncentrum niet volledig op slot zit, zoals bij zorgcentra. Toch is het bezoek nu zeer beperkt. ,,Alle aandacht en positiviteit is dus zeer welkom’.

Een kwartier later is Rijsbergen alweer weg: op de fiets naar de Kenauweg om de mensen van Gemeentewerken zelfgemaakte buttons aan te bieden met de Leidse sleutels.

bron: Leidsch Dagblad 1 april – Ruurd Kok