Leidschdagblad: Afkoelsjaals tegen de hitte voor ouderen blijkt een schot in de roos

Ze koelen en ze zijn er in allerlei kleuren passend bij de kleding: afkoelsjaals. Zo’n tweehonderd ouderen van de verzorgingstehuizen van Libertas in Leiden hebben de sjaals gekregen.

Journalist Annalaura Molducci interviewde Fred Pelt, teammanager Rijn en Vliet, Hieronder het artikel uit Leidschdagblad.

Ze werken zo goed, dat de zorgmedewerkers ze nu ook krijgen. Volgens teammanager Fred Pelt van de zorglocatie Rijn en Vliet zijn de sjaals een schot in de roos. Hij hoorde van de sjaals tijdens een bijeenkomst over innovatie in de zorg georganiseerd door de provincie Zuid-Holland. ,,Ik zat in de jury en de sjaals werden als innovatief aangemeld, maar dat waren ze eigenlijk niet omdat ze al sinds de jaren negentig in Australië worden gebruikt”, vertelt hij.

Op de bijeenkomst ging het over innovatieve manieren om hittestress bij ouderen te voorkomen. ,,Er zijn bijvoorbeeld planten die verkoelend kunnen werken zodat het wel een paar graden koeler in huis wordt en die ook weinig verzorging nodig hebben, want dat speelt natuurlijk ook bij ouderen”, weet Pelt.

Het ging ook over verkoelende kleding, waarbij de sjaals de belangstelling van Pelt wekten. Hij bestelde er tweehonderd voor de bewoners van de vier huizen. Dat zijn bewoners met lichamelijke en of geestelijke klachten.

De sjaals werden vorige week al uitgedeeld. ,,Ze zien er ook uit als een sjaal. Je legt ze in het water en dat zuigen ze op. Vervolgens knijp je de sjaal een beetje uit anders loop je met een hele natte nek”, zegt Pelt. ,,En dan kun je er 24 uur mee rondlopen. Hij verkoelt echt heel goed.” De reacties zijn enthousiast, zegt Pelt. ,,Omdat de medewerkers het ook zwaar hebben en een beetje jaloers naar de bewoners keken, heb ik ze voor hen ook besteld”, zegt hij.

De sjaals koelen overigens niet alleen, in de winter verwarmen ze juist weer, zegt Pelt. De meeste ouderen dragen hem. ,,Maar we moeten dat wel blijven stimuleren, net als het drinken van water. Meestal doen we hem om tijdens de verzorging. Dan leggen we hem even in het water en sluiten we daarmee af. Veel ouderen hebben nu eenmaal geen dorst. Daarom hebben we vorig jaar ook een ijskar aangeschaft want een ijsje gaat er altijd wel in.”

Hitteplan

De vier tehuizen van Libertas hebben allemaal een hitteplan, waarin richtlijnen staan, de bewoners advies krijgen en waarmee rekening moet worden gehouden. ,,Dan heb je het vaak over het veelvuldig aanbieden van drinken, dus wat meer en anders dan koffie en thee. Er worden dan ook dagelijks waterijsjes uitgedeeld en we bieden de bewoners bouillon aan. Het staat de bewoners vrij om binnen te blijven of naar buiten te gaan. We letten er wel op dat ze dan in de schaduw zitten en wanneer ze toch in de zon willen zitten dat ze dan de huid goed verzorgen.”

,,We hebben op iedere etage een airco. Die kan niet de hele afdeling verkoelen, maar biedt wel een plek waar bewoners aangenaam kunnen zitten. We zijn extra alert op het gedrag van bewoners en hoe zij zich voelen, omdat deze extreme temperaturen negatieve effecten kunnen hebben op hun welbevinden. We adviseren bewoners om de juiste kleding aan te trekken. Ouderen zijn vaak geneigd te blijven dragen wat ze gewend zijn, maar bij deze temperaturen is dat niet altijd de juiste keuze. Er zijn bewoners die bij 40 graden ook nog een panty aandoen of met een stropdas om lopen omdat ze dat zo gewend zijn. Dat houden we natuurlijk wel een beetje in de gaten.”

Pelt heeft nog niet de indruk dat er meer ouderen overlijden als gevolg van de extreem hoge temperaturen.