vrijwilligers zijn belangrijk voor ons - Libertas Leiden
  • vrijwilligers zijn belangrijk voor ons

vrijwilligers zijn belangrijk voor ons

In de sector Wonen met Zorg werken ruim 300vrijwilligers. “Zij zijn een belangrijk onderdeel van de organisatie en zorgen – samen met de medewerkers – op allerlei manieren voor de bewoners van onze locaties.”

Rianne Wille is sinds juni 2017 coördinator vrijwilligers en verdeelt haar tijd tussen de vier woonzorgcentra van Libertas Leiden: Lorentzhof, Rijn en Vliet, De Parelvissers en Het Gebouw. “Op de eerste drie locaties heb ik een flexplek, vandaaruit ga ik van afspraak naar afspraak.”

“Ik houd me met vrijwel alles bezig wat met de inzet van vrijwilligers te maken heeft, denk aan het werven van vrijwilligers, beleid, administratie, vrijwilligersbijeenkomsten, jubilea, kerstcadeautje, afscheid… Alleen het inplannen van de vrijwilligers, dat doen de medewerkers gelukkig zelf.”

Op zoek naar juiste match
“We werken in onze sector met ruim driehonderd vrijwilligers en ik ben altijd op zoek naar de juiste match
tussen wat we nodig hebben en wat vrijwilligers leuk vinden om te doen. Dat is belangrijk, want anders houdt een vrijwilliger het niet vol. Voor het werven van vrijwilligers werk ik veel samen met iDOE.”

“Onze vrijwilligers helpen ons op allerlei manieren. Zo assisteren ze in de restaurants, waar ze tafels dekken, maaltijden serveren en bewoners van en naar hun kamer begeleiden. Verder zijn er andelvrijwilligers en vrijwilligers die helpen op de huiskamers van de psychogeriatrische afdelingen. Ook zijn vrijwilligers bij allerlei activiteiten aanwezig, zoals tekenen, schilderen, zingen, sjoelen en handwerken. En ze gaan mee met uitjes, bijvoorbeeld naar dierentuin Blijdorp.”

Fijn voor bewoners en vrijwilligers zelf
“De groep vrijwilligers is heel divers, van scholieren die een maatschappelijke stage lopen, tot oude krasse knarren. De vrijwillige inzet is niet alleen fijn voor de bewoners, vrijwilligers ervaren het vaak zelf ook als een mooie manier om iets voor een ander te betekenen als je bijvoorbeeld met pensioen bent. Verder kan het een opstapje zijn naar betaald werk, goed staan op je CV of de mogelijkheid bieden om de Nederlandse taal te leren.”
“Vrijwillige inzet is natuurlijk niet vrijblijvend, er wordt op je gerekend. Aan mij de taak om de juiste vrijwilligers te vinden en te behouden. Hiervoor heb ik veel plannen en ideeën, daarmee gaan we in 2018 samen aan de slag.”