Kleinschalig wonen bevalt bewoners goed - Libertas Leiden
  • Kleinschalig wonen bevalt bewoners goed

Kleinschalig wonen bevalt bewoners goed

In Het Gebouw leven mensen met dementie in kleine woongroepen bij elkaar. “We streven ernaar om hen op een prettige manier de dag door te helpen en in te spelen op hun wensen.”


“Vijf jaar geleden was dit ons eerste project kleinschalig wonen voor mensen met dementie. De bewoners kregen ruime eigen kamers, want dan konden die – mocht het project mislukken – altijd nog aanleunwoningen worden,” vertelt Petra van Rossen, verpleegkundige.

Van Rossen werkt vanaf het begin op deze locatie: “Er zijn drie woongroepen met ieder een eigen woonkamer, waar de bewoners meestal verblijven. We streven ernaar om hen op een prettige manier de dag door te helpen en in te spelen op hun wensen. ‘Inleven in een ander is de leidraad’, zeg ik altijd.”

Elke dag vers brood
“We bootsen zoveel mogelijk een gezinssituatie na. Elke avond koken we vers en eten we samen aan tafel.
’s Ochtends halen we – met bewoners - vers brood en beleg. Soms gaan we echt in een soort optocht naar de winkel toe.Verder doen we allerlei activiteiten en spelletjes. Zo is er bijvoorbeeld gym met een fysiotherapeut en zingt een vrijwilliger wekelijks oude liedjes, daar genieten de bewoners echt van. En we gaan weleens op pad: vaste prik is bijvoorbeeld een bezoek aan de kerstafdeling van Intratuin.”

Veel leerlingen
“In 2017 hadden we veel leerlingen om te begeleiden. Dat vind ik leuk om te doen. Het maakt mij niet uit of ik iemand begeleid die van verpleegkunde niveau 3 naar 4 gaat, of een zij-instromer is en alles nog moet leren.”
Goede sfeer
Van Rossen merkt wel dat de huidige bewoners verder zijn in hun dementie dan vijf jaar geleden, omdat ze langer thuis blijven wonen: “Maar ze hebben het hier goed, mede dankzij de goede werksfeer die de bewoners positief beïnvloedt, dat merk je aan hun gedrag. Het kleinschalig wonen is een succes!”