Interview met Khadija, kapster Op Eigen Wieken

Khadija heeft Project DOOR ruim twee jaar geleden leren kennen. Nadat Khadija een brief van Sophy in de brievenbus vond, nam zij contact met haar op en volgde de eerste kennismaking.

Khadija  vertelde dat zij net was gestart met de opleiding voor kapper en was enorm gemotiveerd. Sophy bracht Khadija in contact met DZB en daar kreeg zij een trajectbegeleider werden afspraken gemaakt.

“Het is goed dat Project DOOR bestaat. Omdat veel mensen, vooral buitenlandse vrouwen voornamelijk binnenshuis leven. Vaak willen ze graag wat doen maar ze weten niet hoe. De stap om naar buiten te gaan, wat te doen en nieuwe dingen te leren, is groot. Dan is meedoen in de maatschappij moeilijk. Het is fijn als iemand je helpt om die stappen te zetten.”

“Je zet sneller die stap als iemand je het gevoel geeft dat je het kan. Zeker wanneer je geen zelfvertrouwen hebt, moe of ziek bent  is het belangrijk dat iemand je helpt om iets te doen, weer naar buiten te gaan. De gesprekken met DOOR hebben mij veel geholpen. Ze laten mogelijkheden zien en geven mij het gevoel dat ik alles kan. DOOR gaf mij de juiste duw om door te gaan wanneer ik het zelf niet zo voelde.”

“Na de beautymiddag, zet ik nu de grootste stap; de kapsalon. Ik hoop dat het wel wat wordt! Ik ben van nature een behulpzaam mens, ik werk graag met allerlei mensen. Ik wil mensen graag helpen. Ik word blij als zij blij zijn! Als ik iets doe wil ik het compleet doen. Zo wil ik mensen graag ook blij maken met gelnagels als extra ook al waren zij alleen gekomen om te knippen. Ik wil een compleet resultaat”.

Tussen neus en lippen door vertelt Khadija dat zij binnenkort een sollicitatiegesprek heeft. Het aanbod om het gesprek voor te bereiden slaat ze af. “Ik ga gewoon zoals ik ben. Ik hoop zo dat ik het word! Ze hebben mij gevraagd of ik flexibel ben. Ik heb gezegd dat ik alleen op donderdagmiddag niet kan, dan is de kapsalon”.

“De laatste twee jaar ben ik steeds positiever. Ik ben trots op dat ik sterk in mijn schoenen sta, het goede doe voor mijn kinderen ondanks hoe ik mij soms voel. Voor die tijd dacht ik dat ik te oud ben om iets te leren of iets nieuws te bereiken. Ik had geen droom of hoop en ik leefde voor mijn kinderen. Voor mijzelf had ik geen doel. Het gevoel dat je positief bent geeft veel energie. Nu is het anders, ik heb plannen!?