Buurtbewoner helpt buurtbewoners met het vinden van werk

Anouk is in het dagelijks leven dramadocent en werkt daarnaast als vrijwilliger in de Buurt Ontmoetingsplek (BOP) aan de Willem Klooslaan. Daar helpt ze wijkbewoners met het vinden van (vrijwilligers)werk en geeft ze sollicitatietrainingen.

“Via Claudia van Libertas Leiden ben ik  aan de slag gegaan als vrijwilliger. Zij was in de wijk aan het flyeren en was op zoek naar mensen die actief wilde worden in de buurt. En ik wilde altijd al vrijwilligerswerk doen, dus dit was een uitgelezen kans. En ik woon vlak om de hoekbij de BOP!”

Anouk geeft als docent op het VMBO sollicitatielessen. De leerlingen volgen bij haar praktische lessen en leren zo de kneepjes van het solliciteren. “Ik probeer hen voor te bereiden op welke vragen ze zoal kunnen verwachten, wat je vooral niet moet doen en dat je houding heel belangrijk is. Deze lessen geeft ik nu ook voor buurtbewoners. Dat is natuurlijk wel een beetje anders. Veel mensen hebben taalproblemen, weten niet goed hoe het werkt in Nederland en waar je moet zijn.”

Iedere woensdagmiddag is Anouk in de BOP. “Ik wist eigenlijk nooit dat mensen zo veel moeite hebben met solliciteren. Het is een best een lastige wijk, met veel problemen, maar als je zo door de buurt loopt dan zie je dat niet direct. Dat ervaar je pas echt als je met de bewoners om de tafel zit.  Zo help ik een mevrouw die heel graag vrijwilligerswerk wil gaan doen en dat is best lastig want ze draagt een nikab. Ook zijn er mensen die eenzaam zijn en eigenlijk nooit iemand zien. Dan is het een hele stap als je van de sociale dienst aan de slag moet.”

Anouk helpt iedereen die vragen heeft over hoe je het beste een baan kunt vinden. “Laatst heb ik een Ethiopische dame geholpen met het opstellen van haar cv. En ze is nu aan het werk in de zorg!” Steeds meer mensen weten Anouk te vinden. Ook via Project Door komen buurtbewoners naar de sollicitatietrainingen. Soms durven ze niet, maar Naima van Libertas zorgt er wel voor dat ze bij Anouk langs komen. “Naima maakt afspraken, stuurt ze een herinnering en stimuleert mensen om naar de BOP te komen. Die persoonlijke aandacht werkt!”.

Er zijn nog meer plannen. Zo wil Anouk ook verder uitbreiden met een sollicitatietraining voor jongeren. “Ik wil heel graag nog een huiswerkgroep starten voor leerlingen uit de brugklas. Hier wonen veel kinderen wiens ouders niet goed Nederlands kunnen praten. Die ouders kunnen hun kinderen niet helpen bij het huiswerk. Daar ligt nog een mooie klus voor mij!”