‘Lekker koel in je nek’ – afkoelsjaals voor onze bewoners

Een speciale sjaal die even in het water moet en daarna dagenlang voor verkoeling zorgt. Het is het eerste wapen in de strijd van de provincie Zuid-Holland tegen hittestress onder ouderen. Vandaag worden zo’n 500 afkoelsjaals uitgedeeld in drie verzorgingstehuizen in Den Haag en Leiden. Onze bewoners van Rijn en Vliet zijn er heel blij mee.

Tijdens een hittegolf, zoals we dit weekend tegemoet gaan, hebben vooral ouderen last van hittestress. Het kan leiden tot ongemakken als slaapverstoring of huiduitslag maar ook tot serieuze klachten als ademhalingsproblemen of nierfalen. Of nog erger: volgens TNO vallen er tijdens hittegolven gemiddeld 40 extra doden per dag in Nederland.

“Nederland krijgt steeds meer tropische dagen. Daarom hebben we een wedstrijd georganiseerd waar bedrijven oplossingen voor dit probleem konden aandragen”, legt Duncan Waardenburg van de provincie Zuid Holland uit. “Met de uitkomst daarvan gaan we vandaag voor het eerst aan de slag.”

De afkoelsjaal is één van de drie winnaars. “Die sjaal op zichzelf is niet nieuw”, zegt Bernadette Sleurink, die ze importeert. “In Australië gebruiken ze ‘m al jaren. In Nederland wordt hij vooral gebruikt door wandelaars, golfers en in bepaalde revalidatiecentra. Ouderen zijn een nieuwe doelgroep.”

Bron: NOS – Melvin Captein